Out with the old, in with the new

Poeh, wat een jaar als ik zo terug kijk. Niet alleen op persoonlijk vlak, maar ook qua schrijven.

Ik weet nog dat ik het jaar vol enthousiasme begon na NaNoWriMo vorig jaar, waarin ik eindelijk fatsoenlijk aan de slag ging met mijn lange manuscript. De werktitel was toen “Dans voor mij” en dat is uiteindelijk ook de echte titel geworden. De plot speelde al lang in mijn hoofd, sinds het begin van 2018 (daar kun je hier meer over lezen) maar ik kon er eigenlijk pas fatsoenlijk in 2021 aan beginnen. Ik schreef er 50.000 woorden aan in november, en daarna lag ik even stil. Dat is wel typisch voor mij denk ik – als (vermoed ik) lichte ADHD’er werk ik in batches, zoals mijn man altijd zegt. Ik werk beter onder druk van een deadline, dus korte verhalen voor wedstrijden zijn voor mij een uitkomst … een lang verhaal zonder deadline? Daar heb ik duidelijk meer moeite mee.

De eerste helft van het jaar was niet heel geweldig. Kopzorgen om werk, ik sliep heel slecht, en liep eigenlijk op mijn tandvlees. Halverwege het jaar heb ik bewust het roer omgegooid en allerlei zaken aangepakt in mijn leven die me stress opleverden. En dat heeft gewerkt. Een opgeruimd hoofd betekent ruimte voor andere zaken. Ik perste er twee korte verhalen uit, eentje voor Waterloper en eentje voor een bundel, en structureel werken aan Dans bleef wel even liggen. Toch pielde ik er in de loop van 2022 steeds weer aan. Ik geloof in dit verhaal, en ik wilde het gewoon een keer afschrijven. Nog zo’n dingetje – ergens mee starten, sure! Afmaken? Euh … jaaaa ok. Opnieuw, korte verhalen zijn daarin een uitkomst 🙂

Toen ik gisteravond eens bij elkaar optelde hoeveel woorden ik eigenlijk geschreven had dit jaar, verwachtte ik daar niet zo heel veel van. Ik wist even niet precies meer hoeveel ik nu al van Dans had staan toen het jaar begon – maar alles bij elkaar heb ik dit jaar gewoon meer dan 50.000 woorden geschreven. En dan heb ik niet eens NaNoWriMo echt gedaan dit jaar. November was niet het juiste moment in 2022: ik was de ene baan aan het afronden, en in afwachting van de volgende, en dat leverde me veel stress op. December echter … dat ging helemaal prima. En zo ga ik het jaar echt bijzonder tevreden uit!

Dus, wat schreef ik nu eigenlijk?

 • “(Niet) alle verhalen zijn liefdesverhalen” – Kort verhaal voor Waterloper
 • “Bloedrooster” – Kort verhaal voor de bundel Bloedzuigers in de polder, de allereerste bundel waar ik voor gevraagd werd, hoe cool!
 • Ik rondde de first draft van “Dans voor mij” af. Hoezee!

Zo bij elkaar lijkt het niet veel – maar voor Dans schreef ik dus over het jaar heen bijna 40K! Ik ben tevreden.

Wat leverde dit jaar me op?

 • Een mooie vijfde plek voor het Waterloper verhaal. Daar was ik echt blij mee, want voor mij was dit een uitstapje naar “harde” sci-fi, wat ik niet heel veel doe in korte verhalen. Ook is dit verhaal een mogelijke start voor een nieuw boek.
 • Een publicatie van “Bloedrooster” in Bloedzuigers in de polder, die as we speak uitgekomen is -> hier kun je m aanschaffen als je wilt!
 • Een manuscript van meer dan 85K aan woorden dat in 2023 hopelijk klaar is voor redactie. En daar heb ik enorm zin in
 • En, als kers op het toetje, een publicatie van maar liefst twéé verhalen (solo: Heathcliffs ronde, in collab met Kelly: Het water kruipt waar het niet gaan kan) in Edge Zero. En die laatste was nog de runner up voor de publieksprijs van Edge Zero ook.

Al met al een bijzonder geslaagd jaar dus.

En 2023? Wat heb ik voor plannen?

Als ik naar het komend jaar kijk, dan heb ik daar echt enorm veel zin in. Zoveel te doen 🙂 Op een rij:

 • “Dans voor mij” herschrijven, proef laten lezen en hopelijk een redactieronde voor evt publicatie
 • Ik wil zeker twee verhalen naar Waterloper inzenden
 • Ook wil ik wel weer eens een verhaal insturen naar de Harland Awards
 • Inmiddels heb ik een aantal verhalen klaar staan die zo in een eigen bundel kunnen. Die wil ik nog aanvullen met één of twee extra verhalen
 • Proberen wat meer kortverhalen gepubliceerd te krijgen, hetzij met al bestaande verhalen, hetzij met nieuwe dingen voor bundels zoals de In de Polder reeks
 • Een aantal zaken proeflezen voor bevriende schrijvers. Oa Riske en Thomas, yup, ik moet nog steeds met jullie verhalen aan de slag!

 

Voor nu rest me niets anders dan jullie allemaal een hele fijne jaarwisseling te wensen – tot aan de andere kant! ♥

 

Gerelateerd

Books are a uniquely portable magic

Stephen King
Dans voor Mij
First Draft 100%

Favorieten