Recensie: Stof & Schitteringen – Kelly van der Laan

 

Sinds ik in de examenklas van het VWO Tolkien uit de kast trok om op mijn examenlijst te zetten, ben ik dol geweest op het lezen van fantasy boeken. Na The Lord of the Rings volgden er nog vele andere boeken hun weg naar mijn boekenkast, waaronder de serie The Wheel of Time, van Robert Jordan. En via dat fandom ontmoette ik Kelly van der Laan.

Kelly schreef op Dragonmount, een turnbased roleplay site waarop duizenden mensen gezamenlijk fanfictie verhalen schreven in de wereld van The Wheel of Time. Kel en ik leerden elkaar kennen, en we waren instant friends.

Waar ik schrijven echt louter als een hobby zag, was het voor Kel een passie. Gelukkig maar, want waar ik mijn aandacht verplaatste naar andere hobbies, bleef zij schrijven, en hoe. Ze deed een aantal keer mee aan Fantastels, een prestigieuze verhalen wedstrijd op het gebied van horror, sci-fi en fantasy en eindigde steevast in de top 10 van verhalen. Sterker nog, dit jaar won ze.

20140601-224258-81778938.jpg

Intussen groeide er op haar computer een document dat uiteindelijk Stof & Schitteringen zou worden: haar debuut roman die afgelopen april uitkwam bij uitgeverij Zilverbron. Het was ontzettend bijzonder om dit proces mee te maken – het komt niet vaak voor dat je de inhoud van een boek al meerdere malen gelezen hebt en dat er stukjes veranderen door jouw input, voordat het boek uitkomt. Het komt ook niet vaak voor dat je je eigen naam terugvindt in een dankwoord. Zo lief!

Het verhaal
Stof & Schitteringen is geen doorsnee fantasy roman. Je zult er geen draken, trollen of elfen in terugvinden, en ook geen magisch stelsel met een scala aan krachten dat zijn oorsprong vindt in de vijf elementen van de natuur. Het is eerder een actiethriller, een coming of age roman en een gritty urban fantasy in een.

Magie is in Parsia eigenlijk heel normaal, en wordt gebruikt voor heel alledaagse dingen. Van het aandrijven van een auto tot het verplaatsen van personen en goederen via een Poort. Maar ook voor wetenschap en het – per ongeluk – vervaardigen van iets dat veel weg heeft van een massavernietigingswapen.

Joy Harting duikelt halsoverkop in de politieke verwikkelingen rondom dit wapen, de Lentagon, als ze een lift aanvaardt van Valeria de la Meray en ze samen nog nog een reiziger oppikken.

Het verhaal heeft wat tijd nodig om in een stroomversnelling te komen, maar die tijd wordt goed benut om de wereld tot leven te brengen en de belangrijkste karakters (Joy, Valeria, Seamon en in mindere mate zijn zus Sirka) te introduceren. Wat ik vooral interessant vond is dat het verhaal naast een zinderende plot een aantal goed uitgeronde karakters bevat met hun eigen hoogtepunten maar vooral ook met hun slechte eigenschappen. Je zult nergens in dit verhaal een perfect prinsesje tegenkomen, en dat maakt het boek volwassen, en het maakt de inter-menselijke relaties geloofwaardig. Het boek draait in essentie om de keuzes die je willens en wetens maakt, en de consequenties die daaruit voortvloeien. En het maakt Joy in een klap volwassen.

Verder ga ik niet al te veel van het verhaal verklappen, want dat zou zonde zijn. Als het verhaal vaart oppikt word je meegesleurd op een rollercoaster waar je pas bij het laatste woord vanaf kunt. En niemand komt er zonder kleerscheuren uit. Kortom, hou je van een beetje intelligente conversatie, een vleug magie en een hele hoop actie? Lees dan Stof & Schitteringen. Mocht je er niet genoeg van kunnen krijgen: het vervolg is alvast in de maak en laat me je vertellen dat het een waardige opvolger is.

Stof en Schitteringen is te koop via Bol.com en Uitgeverij Zilverbron en kost 18,95.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *